sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Hansenin koodi - Hansen's Notation

Neulakinnastekniikoiden merkitsemiseen on kehitelty useampiakin tapoja, mutta toistaiseksi käyttökelpoisin on Egon Hansenin koodi.

Different persons have developed ways to write down nalbinding techniques, but so far the most useful one seems to be Egon Hansen's Notation.


Yläkuvassa on venäjäksi 2+2+2 neulottu malli, Hansenin koodilla UUOOUU/OOUUOOO. Kuvassa uloimmainen lanka oikealla lähtee silmukkarivin oikeassa reunassa alhaalla ensin 2 langan ali (UU), sitten 2 langan yli (OO), ja vielä 2 langan ali (UU). Sitten langan suunta kääntyy (/), ja lanka kulkee 2 langan yli (OO), ja 2 langan ali (UU), 2 langan yli (OO), ja lopuksi risteää vielä itsensä yli (O).

In photo above, Russian Stitch 2+2+2, ie UUOOUU/OOUUOOO per Hansen. The loop on the far right goes first, at the bottom of the row, under 2 yarns (UU), then over 2 yarns (OO), and again under 2 yarns (UU). Then the direction of the yarn changes (/), and on the top of the row the yarn goes over 2 yarns (OO), under 2 yarns (UU), then over 2 yarns (OO), and finally crosses itself (O).
Kyseisessä pistossa neula alittaa/ylittää kolme "lankaa tai lankaryhmää" kääntymiskohdan molemmin puolin, joten tekniikka on ns. kolmevaiheista eli venäjäksi neulottua, ja koska piston alussa neula kulkee ensin kahden (2) langan ali, sitten kahden (2) langan yli, ja vielä kahden (2) langan ali, tekniikka on venäjäksi 2+2+2, tai Hansenin koodilla UUOOUU/OOUUOOO.

Kun peukalo on kiinni työssä, pujottelutavan "venäjäksi 2+2+2" voi ajatella niin, että peukalon ympärille jää 2 peukalosilmukkaa (joita ei poimita), neulalle poimitaan ensin 2 silmukkaa tavalliseen tapaan ja sitten vielä 2 silmukkaa takakautta.

Samalla periaatteella neulotaan muutkin venäläisen piston versiot. Kun muistaa, että numeroparin ensimmäinen luku tarkoittaa peukalon ympärille jääviä silmukoita, ja keskimmäinen luku neulalle "tavalliseen tapaan" poimittavia silmukoita, ja viimeinen luku neulalle "takakautta" poimittavia pikkusilmukoita, pujottelutekniikoita on helpompi hahmottaa.

Hansenin koodi kertoo tiivistetysti, millä tavalla langat kulkevat toistensa ali-yli, mutta kintaita kyllä pystyy neulomaan ilman Hanseniakin ;)

Hansen's Notation definitely is not necessary for making mittens successfully ;)

***

Alla kuvassa myös suomeksi 2+2 neulottu malli, Hansenin koodilla UUOO/UUOOO.

Below Finnish Stitch 2+2, UUOO/UUOOO.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti