maanantai 14. helmikuuta 2011

Ja vielä piilosilmukkaa - Slip Stitch Crochet, once more

Ystävänpäivän kunniaksi lämpimiä ystäville ;) . Piilosilmukkaa vielä kolmaskin postaus. Yläkuvassa virkattuja sukkia ja alempana kahdet virkatut lapaset.
Slip Stitch Crochet in yet another post. On the top two pairs of crocheted socks, and below two pairs of crocheted mittens.

Virkatut sukat.
Crocheted socks.

Harmaat sukat aikuisten kokoa, Novitan Isoveli. Vihreät lasten kokoa, Novitan 7 veljestä.
Gray socks, adult size, yarn Novita Isoveli. Green ones, kids' size, Novita 7 veljestä.

Virkatut lapaset.
Crocheted mittens.

Molemmissa lapasissa lankana jälleen Villa Laurilan 4-säikeinen suomenlammashahtuvalanka, luonnonvalkoisena, -ruskeana ja -mustana.
In both mittens the yarn is (again ;) ) from Villa Laurila, thick single ply Finnish Sheep yarn, in nature white, nature brown, and nature black.Virkatut lapaset.
Crocheted mittens.
 Molemmissa lapasissa on aina 2 silmukkaa yhdellä värillä ja 2 silmukkaa toisella. Yläkuvan lapasissa raidat kulkevat ylös vasemmalle, ja alakuvan lapasissa ylös oikealle. Ero johtuu siitä, että yläkuvassa värit on osutettu kohdalleen - ruskeat silmukat ruskeisiin, valkoiset valkoisiin - mutta alakuvassa silmukat siirtyvät aina yhden pykälän verran oikealle, väri siis vaihtuu yhtä silmukkaa liian aikaisin, ja viimeisen valkoisen silmukan kohdalla tehdään jo ruskea silmukka jne.
4 kommenttia:

 1. Ainahan saa kysyä, sinun päätettävissä on se vastaatko vai ei. Olen nyt viimeaikoina tehnyt pajon piilosilmukkavirkauksia ja tehtäväni on myös kirjoittaa niistä juttua aina 1800-luvulta saakka ja osoittaa että tekniikaa on aina esiintynyt Suomesa. Itse asiassa sitä varten olen sivustollasi, kun tarkoitukserni on ottaa tuo lapasohjeesi tuoreimmaksi esimerkiksi tekniikan käytöstä.
  Nyt sitten osui katseeni tuohon kantapäähän ja en keksi miten olet sen väkertänyt? Olen nyt tehnyt sukat lappukantapäällä, onnistuu hyvin ja kärjestä aloitetut tiimalasilla ja siinä sivusaumat ommellut jälkikäteen.

  Laitan tähän myös kinnasneulakysymykseni. Mikä on oikea verbi kun tehdään kinnasneulalla? Olen nähnyt käytettävän neloa sanaa ja itse käytän neulata sanaa. Onko olemassa kolmas? Onko valmis tuotos neulos?

  VastaaPoista
 2. Kantapäät on tehty sillä ainoalla ;) keinolla, jonka silloin keksin, eli samalla tavalla kuin teen neulasukatkin: Jätän aukon kantapään kohtaan, ja teen kantapään jälkikäteen pyörylänä.

  Kinnasneulailuverbiin en kyllä osaa vastata. Samoja kysymyksiä olen itsekin pohtinut. Pelkkä 'tekeminen' tai 'valmistaminen' kuulostaa vähän tylsältä omaan korvaan, ja siinä samassa omassa korvassa kintaan 'neulominen' (neulalla) tuntuu hiukan vieraalta, 'neulominen' kun yhdistyy omassa mielessä niin voimakkaasti (puikoilla) neulomiseen, ja 'neulaamisesta' itselleni tulee mieleen se, kun esim. mallinuken/henkilön päälle sovitetaan keskeneräistä vaatetta, ja kankaanpalat neulataan toisiinsa, siis kiinnitetään nuppineuloilla. Vanhassa Kotiteollisuuslehdessä 10/1956 neulakinnasartikkelissa mainitaan: "Työkintaan neulojat puhuvat silmistä, eivät silmukoista ja neulomisesta, eivät neulaamisesta." Eli olisiko 'neulominen' alkuperäisempi sana? Ja eikö ole arvelu, että sanat 'neulominen' ja 'neula' liittyisivät toisiinsa? Toisaalta omaan korvaan myös nuo 'silmät' kuulostavat hassuilta :) , enkä puhu silmistä vaan silmukoista, vaikka 'silmä' vanhemman polven mielestä kenties olisikin ainoa oikea sana. Olen yrittänyt opetella käyttämään "neulalla neulomista", ja olen puhunut 'neuloksestakin', kun en muutakaan ole keksinyt... Vai onkohan kielitoimisto ottanut jo kantaa tähän kysymykseen?

  VastaaPoista
 3. Luin juuri Toivo Vuorelan kirjaa Suomalainen kansankulttuuri ja siellä oli yllättävän paljonkin käsitelty kinnasnaulalla tekemistä ja Vuorela käytti termia ompeleminen - neulalla ommellut kintaat.
  Kiitos kantapää neuvosta. Olen tuijotellut kuvaa ja miettinyt että tuo ei ole mahdollista kun nuo kavennukset kulkevat tuossa. Onhan se tietysti mahdollista kun aukon jätät. Minä olen tehnyt pieniä lasten sukkia ja suusta aloittamiini tein tavallisen lappukantapään ja kun aloitin kärjestä, niin tiimalasi kantapään. Ensimmäiset ompelin, mutta nyt virkkaan yhteen, kun olen päässyt jo lisäysten puolelle. Minulla on edessä vielä aikuisten sukat ja alkuperäiskuvassa on tehty niin kuin sinä olet nuo tehnyt, mutta huomaamattomasti kaventaen. Yhden kerran olen tehnyt tuon aukon kanssa kinnasneulalla ja ei niistä hyvän näköiset tullut, liian pitkulainen muoto. Saa nähdä miten nyt käy.

  VastaaPoista