keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Harmaata - Grey's anatomy

Tähän pipoon olen aika tyytyväinen, kun sen lopulta valmiiksi sain, mutta mutta... Se on liian pieni!

I am quite satisfied with this woollen cap, as I finally managed to finish it, but... The size is too small!Ensin siitä tuli liian pieni. Purin noin 10 cm, ja tein uudelleen enemmän silmukoita lisäten. Tällä kertaa piposta tuli liian suuri, ja leikkasin noin 10 cm pätkän pois, kun en enää jaksanut purkaa ;) . Kolmannella yrityksellä koko vaikutti sopivalta, mutta tein tätä pienissä pätkissä ja kaiketi käsiala oli muuttunut matkan varrella, koska lopputulos oli, että lapsen mielestä pipo kiristää päätä ;) . Voi ääh! Nyt on toinen pipo samasta langasta aloitettu, ja toivotaan parempaa. Lankana Pirtin Kehräämön nelisäikeinen hahtuvalanka, liukuvärjätty harmaa. Pistona tuplatanskalainen (kommenteissa selitys, miksi nimenä on tuplatanskalainen ;) ).

First it was too small. I conscientiously undid about 10 cm, stitch by stitch, and started again, this time increasing more often. Now it was too big, and I used a pair of scissors to cut off the same 10 cm, as I didn't feel like raveling the whole thing again. At the third attempt the size seemed ok, but as I did this a length of yarn one day, and another length of yarn a week later, my "handwriting" must have changed on the way because when the cap was finished, my kid told it is too tight. Oh no! Now I have started another cap in the same yarn, and hoping for the best. Yarn is Pirtin Kehräämö's thick single ply, variegated grey. Stitch is what I call Double Danish.


Nämä lapaset alla oikeastaan ovat elokuun satoa.

The grey mittens below are actually August's harvest.Ahvenanmaanlampaan lankaa Villa Laurilasta, tekniikkana suomeksi 1+2 F1. Affe tuntuu käteen melko karkealta, mutta valmiit lapaset pesin ja kuivuttuaan harjasin nurjalta, joten ne nyt ovat pehmeämmät.

Åland Sheep (an old, original Finnish sheep breed) yarn from Villa Laurila, Mammen Stitch UOO/UUOO F1. This yarn feels rather coarse, but I washed the mittens, and brushed the inside when they were dry again, so they feel softer now.Ai niin, valkoinen raita ranteessa on suomenlammasta.

The white stripe at the cuff is not Åland Sheep but Finnish Sheep yarn.

#40
#41

3 kommenttia:

 1. Hei! Onpa hauska juttu tuo pipo, mä tein just kaksi liukuvärjättyä oranssia :) ja toinen hauska juttu on että toi tuplatanskalainen on ikäänkuin oslolainen, mutta jälki on erilainen ... mulla on ihan oma tapa tehdä näitä yhdellä silmukalla tehtäviä, kun tykkään ensin vetää langan ja vasta sitten pudottaa.
  Mutta vielä kerran ja taas : ai että mä nautin tästä sun jutusta. Ja noi videot on ihan parasta.

  VastaaPoista
 2. Oslolainen, kuten sanoit, on aika lähellä tuplatanskalaista :)

  Tanskalaisessa O/UO lanka kulkee - siis kun katsotaan valmiin työn etupuolta - silmukoista (kiinnitystä reunasilmukkaan ei lasketa) ensin yhden silmukan langan yli (O), langan suunta kääntyy (/), ja lanka kulkee samasta silmukasta langan ali (U), ja lopuksi vielä neulalangan yli (O).
  http://www.youtube.com/watch?v=oLzbkQpHTUM

  Tuplatanskalaisessa OO/UUO lanka kulkee kahden silmukan lankojen yli (OO), langan suunta kääntyy (/), lanka kulkee samoista kahdesta silmukasta lankojen ali (UU), ja lopuksi neulalangan yli (O)
  http://www.youtube.com/watch?v=lhIXg-hmMBU

  Oslolaisessa (suomeksi 1+1) UO/UOO lanka kulkee yhden langan ali (U), toisen langan yli (O), langan suunta kääntyy, ja lanka kulkee yhden langan ali (U), toisen langan yli (O), ja lopuksi vielä neulalangan yli (O).
  http://www.youtube.com/watch?v=KvAoMsg3d0g

  Peukalolla tehdessä oslolaisessa hypätään peukalolla olevan lankalenkin yli (ei poimita neulalle), poimitaan peukalon takaa neulalle yksi, ja lopussa neula pujotetaan peukalolenkin ali + neulalangan ali.

  Tuplatanskalaisessa taas poimitaan neulalle sekä peukalolenkki että yksi peukalon takaa, ja lopussa neulaa ei pujotetan peukalolenkin ali, vaan vain neulalangan ali. Eikö :)

  "Keksin" tuplatanskalaisen joskus viime syksynä, ihan alkuaikoina, kun yritin muistella, miten se oslolainen menikään, mutta teinkin vahingossa eri tavalla ja ihmettelin, että ei sen tältä pitänyt näyttää ;D . Tosin netistä olen huomannut muidenkin käyttäneen tätä samaa pistoa, joten ei se mikään ainutlaatuinen keksintö ole ;) . Vaikka oslolaisesta tähän tekniikkaan päädyinkin, nimesin sen kuitenkin tuplatanskalaiseksi, koska teknisesti se muistuttaa enemmän tanskalaista.

  VastaaPoista
 3. Juu, sen peukalosilmukan kanssa voi tehdä niin kuin itse parhaiten tykkää :) ! Lopputuloksen kannalta ei ole väliä pudottaako peukalosilmukan samalla kun neulan vetää läpi vai vasta juuri ennen uutta silmukkaa aloitettaessa.

  Tai niinno... pyöräyttäen parikkalalaisittain -videolla tipautan vanhimman peukalolenkin piston keskellä, koska jostain syystä valmiit silmukat näyttivät sillä tavalla paremmilta ja tasaisemmilta juuri siinä pistossa. Kummaa :)

  Olen muuten kiertänyt kyläilemässä kolmen paikallisen kinnastaitajan luona hiljattain. TODELLA mielenkiintoista :) ! Ja taas on nähty, miten monella eri tavalla samankin asian voi tehdä!

  Ihan melkein nololta tuntuu, kun joku kehuu ;) , mutta kiva jos/kun jollekulle on videoista hyötyä/apua/iloa - sitä vartenhan niitä on tehty :)

  VastaaPoista