sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Ensimmäinen tätä sorttia - First in its kind

Kuopuksen tilaama vendelpipa valmistui eilisiltana.
The woollen cap with Vendel Stitch was finished last night.


Pikkutyyppi halusi perusmallisen, päälaelta pyöreän pipon. Edellinen tekemäni pipo, syksyllä, oli kissamyssy, eli ihan vain yksinkertainen neliskanttinen, jonka kulmista tuli "korvat". Tämä olikin sitten ensimmäinen tämän mallinen, siis jossa piti saada aikaan muotoakin.

Kid wanted a very basic shaped cap, with rounded top. The previous cap I made, last autumn, was a "cat cap", ie a very simple square shaped one, the top corners of which formend (cat's) "ears". So, this Vendel cap was the first one with some round shape to achieve.

Aloitin alareunasta, tein tasaleveää pötköä, kunnes näytti siltä, että täytyy alkaa kaventaa. Kavensin ensimmäisellä kerroksella vain muutaman silmukan tasaisesti sieltä täältä, ja toisella kerroksella kavesin reippaammin. Sen verran mitä silmään näytti sopivalta ;) . Kolmannesta kerroksesta eteenpäin kavensinkin joka silmukalla. Ihan kelvokas ja pyöreä siitä tuli :)

I started at the ears, continued making a tube until it seemed I need to start decreasing. Then decreased, on first row, only a few stitches here and there, and on the second row I decreased more. Just eyeballing and did what looked good ;) . From the third row on, I decreased at every stitch. The cap turned out to be wearable, nice and round ;)

Tästä just tykkään neulalla tekemisessä - ei tarvitse laskea silmukoita, tekee vain silmämääräisesti :)

One thing I like in nalbinding is that I don't have to count the stitches, eyeballing works just fine :)

#29 

5 kommenttia:

 1. Olit jättänyt Ihanaan viritykseen kommentin ja kun nuo Liisalle tulevat kommentit ovat minulla sähköpostitilauksessa, niin tässäpä nyt olen. Olen suorastaan mykistynyt: kokonainen blogi neulalaamisesta ja vielä kotisivutkin ohjeineen.
  Oppiäitisi on aivan sama kuin minullakin. Olin yrittänyt opetella kaikenlaisten ohjeiden mukaan, mutta aina mennyt syteen, mutta Vajanto opetti peukalon käytön ja siitä se alkoi ja helppoa on. Olin ajatellut ottaa neulan esiin vasta syksyllä ja alkaa sakkolaiset sukujuuret omaavana tehdä Liisan ohjeiden mukaan sakkolaksi, mutta nyt en tiedä miten mummon käy, kun noita sinun kuviasi katselee.

  VastaaPoista
 2. No onpas kiva. MIstähän tämän piston ohjee löytäisi?

  VastaaPoista
 3. No, minä varmaan kymmenen kertaa katsoin läpi Kristan suomeksi-videon ennen kuin tuntui siltä, että "juu, ymmärrän" ja rohkenin itse huitomaan neulalla ja langalla samalla, kun videota pysäyttelin jokaisen pikkuvaiheen jälkeen ;)
  Liisa, vendelin ohjeet sivun alareunassa:
  http://sites.google.com/site/neulakinnas/tekniikkaa---stitches/170
  Peukalon ympäri vain yksi silmukka, se poimitaan, peukalon takaa yksi pikkusilmukka, peukalon takaa toisesta pikkusilmukasta vain puolet (halkaise (löysäkierteinen) lanka), ja loput tavalliseen tapaan.
  Kuvan pipo on käännetty nurinpäin :) !

  VastaaPoista
 4. hei
  mä sain hermoromahduksen kun kävin sun sivulla.... olen menossa toukokuun lopussa Ruotsiin opettamaan suomalaisia ja venäläistä pistoa... toivotaan että yksikään ulkomaalainen oppilas ei ole koskaan kuullutkaan näistä kaikista :)
  Mä yritän ehtiä kokeilla näitä sinun juttujasi, mutta kuten mun blogista huomaat, pitää kiirettä... mekkoja, nauhoja, tilaustöitä. Jokainen vuorokauden minuuttikin menee niihin nyt. Ja sitten JONAIN päivänä mä neulaan kaikki sun pistot läpi. Ehkä... Mitä kirjoja tilasit? Kirjalista peliin, jooko!

  VastaaPoista
 5. Vai hermoromahduksen ;) *reps*, toivottavasti et sentään :)

  Mut sehän riittää, eikö, että vakuuttavasti opettaa nuo pari. Ei liikaa sälää yhdellä kertaa :)

  Yllä mainitun sivun url on muuten muuttunut, lyhentelin alisivujen nimiä, se on nyt
  http://sites.google.com/site/neulakinnas/tekn/vendel
  mutta väärälläkin pääsee melkein perille :)

  Kirjalista, hmm, täytyy muistella...

  VastaaPoista