tiistai 18. elokuuta 2009

Onnekas aloittelija

Taidan olla onnekas, kun aloitin neulakinnasharrastukseni - vai joko sitä kolmen viikon jälkeen voi sanoa harrastukseksi ^^. - netistä puolivahingossa löytämieni Krista Vajannon videoiden avulla. Vajanto on graduunsa tehnyt aivan mahtavat opastusvideot neulakinnastyön aloittamiseen kolmella eri tekniikalla (tekniikoita tunnetaan useita kymmeniä!) ja lisäksi yhdellä videolla näytetään seuraavan kerroksen aloittaminen ja tekeminen. Vajannon videot ovat selkeät, tarkat, tarpeeksi läheltä kuvattu ja liikkeet riittävän hitaita. Upeaa työtä!

Onnekas siinä mielessä, että Vajannon sivuihin tutustumisen jälkeen olen selannut kovastikin nettiä ja yllättynyt ja samalla pettynyt siitä, miten vähän opastusvideoita löytyy! Lisäksi niidenkin vähien laatu on ymh mitä sattuu ;) . Kamera huojuu kuvaajan kädessä, kuvattavan kädet katoavat välillä kameran linssin ulottumattomiin, valot/varjot sattuvat työn silmukoihin niin, ettei silmukoita eikä neulaa erota toisistaan, tai sitten video on yksinkertaisesti kuvattu aivan liian kaukaa. Elävän neulakinnastyönopettajan puuttuessa opastusvideoista - hyvistä videoista - olisi suuri apu.

Kuuluisasta Åslen tekniikasta löysin vain yhden videon, jonka kuvanlaatu on niin suttuinen, että itkettää. Tuijotin videota moneen kertaan, ja luulen, että saatoin ehkä pystyä kuvittelemaan neulan kulun yhdessä kohdassa, josta videolla ei kunnolla saa selvää. Åslen tekniikkaa pidetään vaikeana, mutta videon perusteella se ei ainakaan näytä erityisen monimutkaiselta. Täytyy kokeilla :) ! Kokeiltavien listalla ovat myös Oslon ja Yorkin tekniikat sekä Brodenin tekniikka.

Piirroskuvia valmiista silmukkasidoksista netistä löytyy eri tekniikoista runsaammin, mutta niiden tulkitsemiseen pitäisi todella paneutua lanka langalta ja silmukka silmukalta. Työlästä!

Lainasin kirjastosta Suuren Käsityölehden numeron 1/03, koska kuulin, että siinä on neulakintaan ohje. Mutta! Jos ensimmäinen kosketukseni neulakinnastyöhön olisi ollut kyseinen ohje, olisivat lapaset jääneet tekemättä! Lainasin myös muutaman kirjan, joissa opastetaan neulakinnastekniikkaa, mutta... ei niistä enempää ;) .

Märtä Brodenin kirja Nålbinding vuodelta 1973 mainitaan niin monessa paikassa lähteenä, että halusin etsiä sen käsiini. Kirja löytyi Lahden kaupunginkirjaston varastosta. Brodenin kirjassa on piirroskuvia myös työn eri vaiheista, eikä pelkkää kaaviokuvaa silmukoista, ja Brodenin kuvat vaikuttavat muutenkin sellaisilta, että kyllä niiden perusteella neulakinnasta syntyisi! Brodenin tekniikka on kokeiltavien listalla :) !

Työn alla on paikallistaa pari muutakin neulakinnasaiheista kirjaa. Toivon niiden löytyvän kirjastojen varastokellareista, mutta ellei onnista, on tilattava netistä.

Olen ihan YYY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti